Review Tecnica Inferno Xlite 3.0 Ws

Door Sanne Mol

Nu Sanne zich de afgelopen maanden weer wat vaker op de trails begeeft is het tijd voor nieuwe schoenen. Of ze er dan nog niet genoeg heeft? Natuurlijk niet! “Ooit een vrouw ontmoet die vond dat ze wel voldoende schoenen in de kast had staan? Ooit een hardloper ontmoet die niet voor iedere denkbare ondergrond en weertype en ander paartje uit zijn of haar tas toverde? Precies!” Een mooie reden voor Sanne dus om de Tecnica Inferno 3.0 WS te testen. “Voor mij is het de eerste keer dat ik mijzelf aan Tecnica’s waag. Best bijzonder eigenlijk gezien het merk binnen de trail- en ultrawereld al jaren fanatiek gedragen wordt en ik eigenlijk veelal positieve verhalen hoor. Aan nieuwsgierigheid dus geen gebrek…. “

"De Inferno 3.0 is één van de snellere modellen en hét allround model van Tecnica. De schoen heeft een heel drop van 8 mm. De schoen is kleurrijk, oogt stevig en is verbluffend licht (250 gram voor maat 39,5). En niet onbelangrijk: een mooie stevige ‘zool’ om je tere voetjes te beschermen tegen de harde klappen van ruig terrein. In de zool is gebruik gemaakt van het Tecnica Rolling System (TRS). Een dempingssysteem die de energie vooruit ‘rolt’ waardoor je sneller, prettiger en met meer grip loopt. Aan de onderzijde een Vibram (lees: niet kapot te krijgen) zool met een stevig profiel en rondom de neus een extra stootrand. Binnenin ligt een Ortholite zooltje."

Wat nog meer opvalt? "De pasvorm. Wanneer ik mijn voet in de schoen schuif, zit het meteen als een huis. Of nou ja, als een zacht en flexibel huis. Mijn voet wordt omsloten door een luchtig elastiek dat vastzit aan de zachte tong en de zool. Bijzonder, en ik heb het nooit eerder gezien, maar het elastiek zorgt ervoor dat de schoen rondom mijn wreef en middenvoet stevig aansluit, zonder te knellen. Voordeel is ook dat je voor een stevig gevoel je veters niet heel strak hoeft te doen. Bij mijn voorvoet is er, meer dan in andere schoenen, ruimte voor mijn tenen."

Let’s go outside!
Sanne test de Tecnica’s in eigen land. "Geluksvogel dat ik ben woon ik tegenwoordig in het zuiden, dus een goede off-road heuveltraining op de St. Pietersberg is onderdeel van de test. Daarbij test ik ze tijdens een aantal loopjes in verschillende weertypen. Ze zien zand, modder, nat gras, grindpaden en ook wat stukjes asfalt."

Sanne vertelt verder: "Wat zijn stevige pasvorm al doet vermoeden blijkt te kloppen. De schoen geeft ruim voldoende stabiliteit, een prettige demping op hardere ondergrond, en geeft goede grip zonder dat dit ten koste gaat van comfort. Een dik pluspunt vind ik de ruimte bij de voorvoet en de stootrand. Geen pijnlijke tenen bij het afdalen. Over de functionaliteit op echte rotspartijen moet ik je het antwoord voorlopig schuldig blijven. Al vermoed ik, gezien de welbekende Vibram zolen, zijn stevigheid en grip op andere ondergrond, dat dat wel goed zit."

Is er dan helemaal niets te klagen? "Nou eigenlijk vrij weinig. Ik zou het ook geen klacht willen noemen, maar meer iets om in je achterhoofd te houden. De Inferno 3.0 is een all-round schoen wat tot gevolg heeft dat hij bij écht heftige blubber misschien wat minder grip geeft. En vooruit, een iets vrouwelijker kleurtje kan ook geen kwaad, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak (en hebben ze voor vrouwen ook andere kleurencombinaties)."

Het eindoordeel... "Ik ben blij dat er in mijn kast nog ruimte was voor een extra paartje.. De Inferno 3.0 zit als gegoten en tijdens alle testruns geniet ik van de fijne pasvorm. De schoen voldoet aan mijn eisen en is in mijn optiek een veelzijdige all-terrain schoen waarin comfort niet ten koste is gegaan van stevigheid en grondcontact. Mocht ik ooit nog eens in de situatie komen waarin er nog maar één paar loopschoenen in mijn kast mag staan, dan is de Inferno 3.0 hiervoor absoluut een goede kandidaat!"

Lees Sanne's blog ook op haar eigen website (zie onderstaande link).

Foto’s: Sanne Mol