Review Tecnica Forge S GTX

Door 'OutdoorGuru' Gijs Loning

Gijs Loning is een echte outdoor liefhebber. Gijs heeft jaren voor ‘Op Pad’ – een buitensportblad van de ANWB – gewerkt. In de loop van 2016 is hij begonnen met zijn eigen outdoorkanaal, namelijk ‘Outdoorguru.nl'. Als outdoor liefhebber, buitenmens en absolute geargeek maakt Gijs voornamelijk (video)reviews van outdoorgear, trekkingfietsen en mountainbikes. Van Tecnica kreeg Gijs een paar Forge S GTX om te testen, lees hieronder zijn review.

Pasvorm
Gijs vertelt: ‘De pasvorm van een schoen wordt bepaald door de leest. Als schoenenfabrikant kan je ervoor kiezen om één algemene leest te maken waar iedere voet eigenlijk wel in past. Bij bergschoenen zie je dit niet heel vaak. Merken hebben vaak een hele eigen pasvorm. Tecnica is naar eigen zeggen nog een stapje verder gegaan. Ze hebben een nieuwe leest ontworpen met een hogere voetboog en een rondere hak. Één specifieke pasvorm dus. Om die pasvorm voor meer voeten geschikt te maken heeft Tecnica de schoenen voorzien van een thermoplastisch materiaal’.

Gijs vervolgt: ‘Thermoplastisch materiaal is een materiaal dat reageert op temperatuur. In dit geval wordt de schoen soepel als het warm wordt en stugger als het afkoelt. Zo past de schoen zich aan naar de vorm van een voet. Alle oranje gedeeltes in de schoen zijn voorzien van dit materiaal en ook de binnenzooltjes zijn thermisch vervormbaar. Doordat de ingenieurs van Tecnica dat thermoplastische materiaal wilden gebruiken moest ook het bovenwerk van de schoen worden aangepast. En dat had gevolgen voor de tongconstructie’.

‘Normaal is een tong een ’los’ onderdeel in de schoen die je naar voren kan uitklappen. Dit laatste is er vooral om de instap te vergemakkelijken. Het nadeel van een tong is echter dat het scheef kan gaan zitten tijdens het lopen. Bij de Tecnica Forge S GTX is de tong niet los; althans niet helemaal. Slechts de buitenzijde is los gemaakt voor het aantrekken van de schoen. Aan de binnenzijde is de schacht één geheel waardoor thermoplastisch materiaal geplaatst kon worden. Bijkomend voordeel: de tong kan nooit scheef zakken’.

Voor zijn Tecnica testschoenen had Gijs een afspraak met Bas van Tecnica (importeur TCK Sports Group) op het kantoor in Leusden, want daar staat het C.A.S systeem (Custom Adaptive Shape) om de schoenen in te bakken.

Gijs vertelt: ‘Normaal gesproken doe je dit natuurlijk bij een Tecnica dealer die zo’n ‘oventje’ heeft staan. Nu is het lang niet zo dat iedere Tecnica Forge S GTX in de oven moet; de schoenen zijn natuurlijk zo ontworpen dat ze eigenlijk standaard uit de doos al lekker zitten. Ook bij mij is dit eigenlijk wel het geval, maar om de proef op de som te nemen doorloop ik het hele proces.’
Benieuwd naar het verloop van de afspraak met Bas? Klik dan op onderstaande link.

De praktijk
Gijs vertelt verder: 'De Tecnica Forge S GTX zitten heel erg prettig. Dat vond ik al uit de doos zonder het op maat maken, máár met… het wordt alleen maar beter! Mijn enkelbotjes vallen keurig in het thermoplastische materiaal en voor de hiel geldt hetzelfde. Met de veters op de juiste spanning wordt ook de voorvoet comfortabel ingeklemd. De tong is aan de binnenzijde lekker stevig, maar zacht gepolsterd. Prima! De demping van de zool is redelijk hard en dat vind ik lekker omdat het een heel zeker gevoel geeft'.

Eindconclusie
‘De Tecnica Forge S GTX hebben een heerlijke pasvorm die past bij mijn voeten. Dankzij het thermoplastische materiaal en het ‘op maat ‘ maken werd dit alleen maar beter. De bijzondere tong bevalt. De schoenen lopen stevig, maar comfortabel. Ze zijn een solide platform voor het lopen in het middelgebergte over lastige paadjes met een rugzak van zo’n 15 kg. De zool biedt veel grip op nat en droog. Steentjes blijven er niet in zitten, modder wel. De veters vind ik te dun en te lang. Ze zijn waterdicht en met warmer weer had ik iets last van zweetvoeten. Het gewicht is netjes. De prijs van € 274,75 vind ik terecht gezien het maatwerk'.

Benieuwd hoeveel sterren de Tecnica Forge S GTX krijgt van de OutdoorGuru? Klik dan snel op onderstaande link voor de totale (video)review.