Het verhaal van Tomas Schuijtemaker

Één dag erop uit in de sneeuw met Tecnica Blizzard Ambassadeur Tomas Schuijtemaker

We wanen ons één dag in Kaprun bij de skilerarenopleiding van Snowsports Academy. Stel je voor; een opleiding in december met 200 deelnemers! Hoe tof?! Tomas neemt ons één dag mee..

Tomas vertelt: “De deelnemers hebben hun slaap hard nodig gehad na de intensieve dag van gisteren. Het ontbijt start deze nieuwe dag om 07.15 uur en we vertrekken om 08.00 uur richting de piste. Ik rij met de eigen auto waar de Blizzard Firebird WRC 185 achterin ligt te wachten om weer te gaan genieten van een nieuwe dag boven op de berg.

Boven aangekomen sluiten alle deelnemers zich aan bij hun eigen opleider. Dit team van opleiders zijn allemaal “Staatlich geprüften” skileraren. We zijn niet alleen een team met veel kennis maar ook een team vol passie voor de wintersport.

Één van de deelnemers verzorgd een warming-up, dit als oefening voor het lesgeven in de toekomst en natuurlijk om de groep op te warmen. Tevens zorgt dit moment voor een goede groepsbinding. Tijdens de eerste afdalingen herhalen we de getrainde elementen van de vorige dag. Door middel van gerichte vragen proberen we de technieken te verbeteren. Het is tenslotte van belang dat je zelf ook voelt wat voor resultaat de beweging je oplevert.

We gaan verder met het volgende onderdeel: ‘korte bochten geslipt’. Tijdens de afdalingen proberen we het tempo en de bewegingen zo sportief mogelijk uit te voeren. Ik probeer de deelnemers bewust te maken van het resultaat wat de juist uitgevoerde beweging kan opleveren door verschillende leermethoden in te zetten. We praten hierover en gaan gezamenlijk op zoek naar een positief gevoel en resultaat als groep. De deelnemers ontvangen van mij feedback waarna ze dit in eigen woorden samenvatten. Zo kan ik inschatten of hij/zij het heeft begrepen.

Wat een geweldig beroep heb ik om samen met sportieve, gepassioneerde mensen samen te mogen werken in de Alpen. Tussen alle trainingsmomenten zorgen we er samen voor dat we ons vrij voelen en maken we afdalingen op eigen niveau. De groep noemt dit 'even knallen'..

Tussen de middag genieten we van een welverdiende lunch en de opleiders overleggen met mij, als opleidingscoördinator, hoe het gaat met de deelnemers. De middag bestaat uit meters maken. Het geleerde in de ochtend omzetten en toepassen. Herhaling zorgt ervoor dat de beweging zich meer automatiseert. Het is duidelijk zichtbaar dat de deelnemers minder kracht nodig hebben en meer gebruik maken van de resultaten van de bewegingen en het materiaal. Uiteindelijk komt de wintersport beleving het beste tot zijn recht als je tijdens het skiën merkt dat het minder kracht kost en het meer vanzelf gaat.

De ski-dag zit erop maar dit betekent niet dat we klaar zijn. Om 16.30 uur starten namelijk de theorielessen. Vandaag geef ik les in “Bewegungslehre”, een vak waarbij we de bewegingen nog eens onder de loep nemen en iets dieper ingaan op bijvoorbeed de fases van een bocht. Waar worden de bewegingen uitgevoerd? Om een zo praktisch en economisch mogelijke uitvoering te krijgen. Het is een actieve les, dit houdt in dat de deelnemers actief op zoek gaan naar oorzaak en gevolg. Na het avondeten start de tweede theorieles van vandaag. Dit keer geef ik “Ski-geschichte”, een leuk en informatief vak. Waar is het ooit begonnen en hoe zag dat er uit? Tijdens deze les laten we veel foto’s en filmpjes zien.

Na de theorie lessen komen de groepen weer samen met hun opleider en is er een videoanalyse van de afdalingen van de dag. Samen met de deelnemers kijken we naar de bewegingen en zoeken we naar mogelijke aanpassingen om straks als skileraar een nog duidelijker voorbeeld te kunnen geven aan de gast tijdens de wintersportvakantie. Om 22.00 uur is de dag dan toch echt voorbij en kijken we uit naar de dag van morgen waarin we proberen nog beter te worden”, aldus Tomas.

Wij wensen Tomas nog véél plezier en succes met het geven van de skilerarenopleidingen voor Snowsports Academy!

Fotograaf: Iris van der Zande en Tomas Schuijtemaker