Review Tecnica Supreme Max 3.0 Ws

Door Lara Klaassen

Lara Klaassen, directrice bij CNME (Maastricht), heeft vorig jaar nog de Zugspitze Trail en de Koning van Spanje gelopen. In aanloop naar de Sint Pietersbear Trail testte zij de Supreme Max 3.0 Ws van Tecnica. Lara vertelt: ‘Deze zomer testte ik de Tecnica Supreme Max 3.0 Ws. Trailschoenen voor korte én lange afstanden die uitstekend dempen, stabiel zijn en bescherming geven. Het kleurtje is in ieder geval vrolijk, het gebruik van degelijke materialen belooft dat de schoen lang mee gaat. Ik liep op de schoenen in het zuidelijkste Zuid-Limburg en op het noordelijkste Schiermonnikoog. Conclusie: een stabiele schoen met uitstekende pasvorm, vooral geschikt voor langzame duurlopen op grind- en schelpenpaden in niet al te technisch terrein. Op de trails hebben deze schoenen me enorm verrast'. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan snel verder!

Eerste indruk
‘Twee azuurblauw-oranje schoenen knallen uit de doos als ik ze uitpak. De kleur is vrolijk en uitnodigend. Ik ben benieuwd hoe lang ze zo mooi van kleur blijven, want in de Zuid-Limburgse klei en löss worden al mijn hardloopschoenen in no time modderkleurig. Ik heb de eer de Tecnica Supreme Max 3.0 Ws te mogen testen in aanloop naar de Sint Pietersbear Trail op 17 september. Tecnica staat bekend als ontwerper en fabrikant van innovatieve en hoogwaardige ski- en outdoor schoenen. De filosofie van Tecnica is 'designed to perform'. Die kwaliteit is, met de schoenen nog in mijn handen, ook te zien. Er zitten Ortholite inlegzolen in, die duurzaam zijn en prettig om op te lopen. De loopzool is van Vibram, dat doorgaans ook duurzaam is. De afwerking van de schoenen is netjes, met goede veters en een luchtig bovenwerk. Even de hielkap voelen en indrukken als test: hij is stug genoeg, maar er zit gelukkig geen ijzerdraad in. Bij veel schoenen is dat wel zo. Die lopen de eerste paar honderd kilometer wel lekker, maar daarna gaat vaak het schuimrubber eromheen kapot en dan voel je de draad in je hiel drukken. Omdat ik relatief weinig loop, gemiddeld 30 kilometer per week, en veel verschillende typen schoenen afwissel, verwacht ik van mijn schoenen dat ze meerdere jaren mee gaan. En dat lukt lang niet altijd', aldus Lara.

Technische specificaties
Lara vervolgt: 'De Tecnica Supreme Max 3.0 Ws is bedoeld voor de trail loper en ultra trail loper die uitstekende demping, stabiliteit en bescherming zoekt. De schoen weegt 280 gram (vrouwenmaatje) en heeft een drop van 8 millimeter. Met zijn hoge zool is het een typische maximale schoen. De neus en hiel lopen omhoog, Tecnica noemt dit het ‘rolling system’, en beoogt daar een vloeiende rolbeweging mee. Het zou er aan bijdragen dat de energie voorwaarts wordt gestuurd. Minder vermoeidheid en betere prestaties met minder energie dus. Genoeg over de theorie, tijd om de veters te strikken en te gaan hardlopen'.

De pasvorm
'Ik heb een kleine, brede voet en daardoor vaak problemen met de pasvorm. Vrouwenschoenen zijn vaak te smal of de kuip van hardloopschoenen is te diep. Ik vermoed dat veel merken de schoen wel korter maken bij kleinere maten, maar ze dimensioneren niet de hele schoen opnieuw. Daardoor is bij mij vaak de ronding tussen hiel en wreef te hoog, zodat het uitstekende bot van mijn enkel niet vrij blijft. Ik heb vaker snijplekken aan mijn enkels dan blaren onder mijn voeten! Een zooltje biedt dan de oplossing om mijn voet omhoog te brengen, maar dan zit de schoen soms weer te krap. Kortom, lastig als je maat 37 hebt. Aan mijn voeten is de pasvorm van de Tecnica Supreme Max 3.0 Ws direct goed, ook wat betreft de diepte van de kuip. De voor mij gebruikelijke maat is een klein beetje krap, maar met dunne sokken of zonder sokken lopen ze goed. Zonder sokken kan, want de binnenkant is mooi afgewerkt. Er zitten geen dikke naden of harde randen aan de binnenkant. Een soort elastieke ‘wrap’, die een geheel vormt met de veters, houdt de schoen elastisch en stabiliseert de voet. Breed en lekker licht voelen ze'.

Van zuid tot noord getest
Lara vertelt verder: 'Als trailfan heb ik de luxe dat ik 100 meter van het parcours van de Bear Trail woon, dus mijn trainingsgebied is de Voerstreek op de grens van Zuid-Limburg en België. Dat betekent klei, paadjes met vuurstenen, wat asfalt, graspaden en veel heuvels. In dit gebied heb ik de trailschoenen als eerste getest. Hardlopend verrast de schoen mij compleet. Bij maximale schoenen verwacht ik kussentjes waar je op loopt, comfortabel zacht. Dat soort schoenen gebruik ik graag, sinds ik twee keer langdurig aan beide achillespezen tegelijk geblesseerd ben geweest. Ik wissel deze verwenschoenen af met schoenen die je voeten wél aan het werk zetten. Om de kleine spiertjes en het reactievermogen te trainen, voor de variatie, om wortels en stenen in de grond te voelen en daarop blijvend te leren anticiperen.

Maar de Tecnica Supreme Max 3.0 Ws heeft buiten op de trails een heel ander gevoel dan andere maximale schoenen. De vering is stug, rubberig. De drukverdeling en het grondcontact zijn wel groot, zoals je van een maximale schoen verwacht. Het voelt alsof je er uren op kan lopen, stenen prikken niet door de zool. Het bovenwerk is erg stabiel en draagt bij aan de stugheid. Op hellingen geen hinderlijke geschuif en gedraai om de voet. Ik vraag me af in hoeverre die stugheid van de zool samen hangt met mijn gewicht. Ervaren zwaardere lopers hetzelfde of zakken zij dieper in de zool in? Ik lijk er niet doorheen te komen, de response is snel en stug. Op vals plat naar beneden is zelfs een katapulteffect waarneembaar. De Vibram zool heeft nopjes, waardoor de grip goed is op stenig terrein, zowel in natte als onder droge omstandigheden. Voor modderig terrein is dit geen geschikte schoen. Je glijdt alle kanten op. Hardlopen op asfalt vind ik ook niet zo prettig. Van het ‘rolling system’ is dan niets te merken: het lijkt alsof ik met klappende platvoeten loop, de stugheid wint het duidelijk van mijn looptechniek. Hoe presteert de schoen op technisch terrein, in steile hellingen, met wortels en stenen? Wandelend bergop en bergaf loopt de schoen prima, waardoor ik denk dat hij ook geschikt is voor ultra afstanden. Maar ik heb er zelf niet verder op gelopen dan 30 kilometer, dus ik spreek niet uit ervaring. Als een steenbok springend naar beneden, daarvoor mist de schoen te veel grondgevoel en de stugheid van de schoen zit ook dan in de weg.

De blauwe blikvangers gingen na een paar testlopen mee van het meest zuidelijkste puntje naar het meest noordelijke puntje van Nederland: ik was op vakantie op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Ik droeg ze bijna de hele dag, tijdens wadlooptochten en duurloopjes. Variërend van zes kilometer over schelpenpaden door de duinen tot een halve marathon door bos, duin en strand. En daar vind ik deze schoen het best tot zijn recht komen: rustig rollend over makkelijke trailpaden. Positief punt: na afloop geen vermoeide voeten en geen drukplekken of blaren'.

Conclusie
'Modderkleurig zullen deze schoenen niet worden, want ik zal ze dragen op de langzame duurlopen van 10 tot 25 kilometer op rollende grindpaden. Een prettige schoen met veel stabiliteit en een verrassende demping. Door het gebruik van goede materialen verwacht ik lang plezier van de Tecnica Supreme Max 3.0 te hebben. Tenminste, als mijn dochter ze niet in pikt. Die had haar oog al laten vallen op de blauwe katapultjes en ze vindt ze heel lekker zitten. Misschien loopt zij de Sint Pietersbear trail wel met deze schoenen?’, aldus Lara.